„KUCHENNE PORADY CIOCI ADY” część I

Dzisiaj rozpoczynam nowy cykl artykułów pod tytułem: „Kuchenne Porady Cioci Ady”. Będę w nim umieszczać artykuły z kuchennymi wskazówkami dla Pań Domu. Dostałam je kilka lat temu od mojej Cioci Ady, a teraz chcę się nimi podzielić z Wami.
Czas – START 🙂

1. Która z nas nie gotowała jajek? Chyba nie ma takiej 🙂 Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich sobotniego śniadania. Mają one jednak pewną wadę – podczas gotowania pojawia się specyficzny zapach. Aby się go pozbyć zastąp gotowanie … pieczeniem. W środku nie będą wcale suche.
2. Do wielu dań coraz częściej używamy wina. Świetnie nadaje się do sosów, mięs, niektórych warzyw. Sprawia, że danie jest jeszcze bardziej aromatyczne. Prosty sposób aby mieć ten składnik pod ręką wlej wino do pojemnika na kostki lodu i zamroź.
3. W każdej kuchni znajdują się ziemniaki. Po dłuższym czasie zaczynają kiełkować. Aby tego uniknąć włóż do nich jabłko. Dzięki temu ziemniaki będą gładkie.
4. Wiedziałaś, że jogurtem naturalnym można zastąpić sporo produktów? Jeśli w przepisie znajduje się masło, śmietana lub majonez, to spokojnie możesz 1/2 wymaganego składnika zastąpić właśnie jogurtem naturalnym. Twoje danie będzie dzięki temu mniej kaloryczne.

Zanotuj lub zapamietaj te triki, dzięki nim poczujesz się swobodnie w kuchni.
Mam nadzieję, że będą przydatne!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s